Recept na žitný kváskový chléb

Recept na žitný kváskový chléb

Návodů na výrobu žitného kváskového chleba najdeme na internetu mnoho. Často se však jedná o žitno-pšeničný chléb anebo se přírodní kvásek nějak „ošvindluje“.

My chléb pečeme poctivě, ale máme na to profesionální náčiní, hlavně pec. Proto je následující recept pouhou inspirací, který ne vždy vede ke kýženému cíli. Nám trvalo vyladění postupů asi půl roku ...

Začněme kváskem: Výroba trvá 2 – 3 dny a nemusí se povést. Přitom suroviny jsou pouze dvě: žitná chlebová mouka a voda, které se zamíchají dohromady na hustší kaši. 3x denně přidáme cca 20% mouky a tolik vody, abychom stále měli hustší kaši. První dva dny se neděje nic, ale potom je to jako v pohádce Hrnečku vař! Kaše nabývá na objemu a stává se z toho kvásek. Kvásek je hotov, když dosáhne maximálního objemu, tzn., že dále neroste, a když do něj drcneme prstem, začne se propadat sám do sebe.

A proč se to nemusí povést? Mouku s vodou mohou rozkvasit jiné kvasinky. Poznáme to snadno - kvásek nevoní ... Nejjistější způsob jak přijít ke kvásku, je přijít k nám (po zavolání) a my Vám ho dáme.

Vzniklý kvásek smícháme s žitnou moukou v poměru cca 3:1 (kvásek : mouka), přidáme sůl (málo) a to, co nám chutná (kmín, semínka, atd.). Těsto lze míchat v robotu – nejlépe hnětacím hákem. Měla by vzniknout velmi tuhá kaše (lžíce v ní drží).

Vzniklou směs je nutné napatlat do formy (nejlépe typ srnčí hřbet), ale jenom do poloviny! Nechme ve formě cca 2 hod. vykynout – nakonec se forma vyplní na 90%.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů (horký vzduch) a prvních 15 min. pečeme na 180 stupňů, poté asi ještě 45 min. dopékáme na 160 stupňů. Jakmile je dopečeno, chléb vyklopíme z formy na mřížku a necháme vychladnout.

Přeji dobrou chuť. A kdyby se ani to pečení nepovedlo – nevadí, přijďte si koupit náš originál :-).

Martin

Sdílejte s námi

Vřesinská pekárna, provozuje HERTIN s.r.o., vresinskapekarna@gmail.com

.

.