FAQ

Dotaz:

Dobrý večer, dneska jsem si poprvé všimla v prodejně Chodura u Karolíny Vašeho chlebíku. Vypadaly všechny lahodně už na první pohled  Vzala jsem si domů s dýňovými semínky a je výborný! Chtěla bych Vás požádat, mám gestační diabetéz a potřebovala bych znát počet sacharidů v jednotlivých chlebech, abych správně držela dietu. Mohli byste mi prosím pomoct. Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den, děkuji za zprávu a jsem rád, že Vám náš chléb chutná. Už jednou jsem tady reagoval na podobný dotaz. Ten se však týkal přesnějšího obsahu jednotlivých složek našeho chleba. Ve vašem případě musím být opatrnější. Nejsem totiž lékař, ani výživový specialista, jsem pekař. Proto berte, prosím, moji odpověď spíš jako snahu o "nasměrování".

Náš chléb je vyráběn z žitné mouky, která je přírodním způsobem prokvašená. Výsledkem tohoto procesu (třístupňového) je přirozené štěpení látek (proteiny, sacharidy, vláknina, atd.) obsažených v mouce na jednodušší struktury. Tyto látky jsou lidským tělem velmi dobře přijímány, protože mj. se tímto způsobem člověk historicky stravoval. ALE: My ve Vřesinské pekárně nevíme, jak moc jsou ty látky rozštěpené! Jsem navíc přesvědčen, že s každým pečením jinak… Více (a odborněji) na dané téma třeba tady: http://www.pokladyprirody.cz/3121-obiloviny-v-nasi-strave, nebo tady: http://www.zitnecentrum.cz/2014/02/10/chemicke-slozeni-zitne-obilky/.

Zřejmě Vám touto odpovědí moc nepomůžu, ale na druhé straně: Vaše diagnóza je dočasná a doplnění jídelníčku o žitný kváskový chléb můžete jistě konzultovat s Vaším lékařem. Já garantuji výrobu chleba z prvotřídních surovin přírodní cestou (kvásek), bez dodatečných chemických doplňků (nejodizovaná sůl, čerstvá voda v kojenecké kvalitě, český kmín, atd.). V případě potřeby dalších informací mě neváhejte kontaktovat.

Zdraví Vás, Martin

Dotaz:

Můžu požádat o další informace o produktu? Je někde k dostání složení a nutriční hodnoty chleba (žitný, kváskový)?

Odpověď:

Dobrý den, děkujeme za dotaz. Ohledně složení: Je uvedeno na sáčku podle druhu chleba. V zásadě se vždy jedná o žitnou mouku a vodu. Kromě ořechového chleba, který je osolen růžovou himálajskou solí a neobsahuje drcený kmín ani mletý koriandr, používáme v ostatních typech chlebů čistou mořskou sůl (nejodidovaná, atd.) a drcený kmín. No a nakonec jsou v ořechovém chlebu ořechy, v dýňovém dýňová semínka a ve slunečnicovém jsou slunečnicová semínka. V kmínovém není nic, resp. ten drcený kmín.

Ohledně nutričních hodnot: Ty vycházejí z výše uvedeného a z tabulek třeba zde: https://www.kaloricketabulky.cz/chlebova-mouka-zitna/. Počítejte s tím, že chléb je (přes palec) 50% mouky a 40 - 45% vody a 5 - 10% semínek. Soli a koření je minimum. Jsme malá pekárna,takže nějaký podrobnější sofistikovaný rozbor si nemůžeme dovolit...

Stačí to takhle? Zdraví Vás, Martin.

Dotaz:

Kde se nachází vaše prodejna?

Odpověď:

Dobrý den, zatím nemáme svoji podnikovou prodejnu. Aktuální seznam prodejen je vypsán v příslušné záložce a na FB.

Zdraví Vás, Martin

Sdílejte s námi

Vřesinská pekárna, provozuje HERTIN s.r.o., vresinskapekarna@gmail.com

.

.